Tuintrend 2019

Tuintrend 1: Onderhoudsvriendelijke tuin

Wie wil het nou niet, een tuin waar we in kunnen genieten. Het liefst toch wel een aangeklede tuin met alles er op en er aan. Dus ook beplanting.

Toch zijn de meeste mensen bang voor het onderhoud van de tuin. Ik hoor het eigenlijk bij elke klant wel;  “ niet te veel onderhoud”

Meer groen en minder bestrating

De overheid stimuleert de burgers om bestrating op te offeren en hier groen van te maken. Het klimaat veranderd en soms valt in korte periodes veel water. Dit water moet ergens heen maar als iedereen alles maar bestraat is het onmogelijk voor de riolen om dit water allemaal te verwerken.

Gelukkig zien we steeds meer groen in de tuin. Bestrating lijkt langzaam minder te worden en vooral groene kleuren komen terug. Wanneer u op dit moment veel bestrating heeft kunt u overwegen een deel op te offeren. Meer groen brengt zowel kleur als leven in de tuin. Zo kunt u nog meer van de veranderende seizoenen genieten.

Groen in de tuin

Volle plantvakken

Volle plantvakken waarbij bodembedekkers de zichtbare zwarte grond bedekken zorgen er voor dat onkruid minder zijn kans krijgt. Volle plantvakken hebben niet alleen als voordeel dat je de tuin in veel minder tijd bij kunt houden. Ze zorgen er ook voor dat er meer hemelwater (regenwater) op een natuurlijke manier kan worden opgenomen in de tuin.

Bij het maken van beplantingsplannen is de plantenkeuze onder andere belangrijk voor de mate van onderhoud. (onderhoudsvriendelijk)

volle borders

Tuintrend 2: Tuin als het verlengde van het huis

Afgelopen jaar hadden we een extreme droge mooie zomer. We willen steeds meer buiten in de tuin kunnen genieten.

Overkapping

Is het te warm overdag om in de zon te zitten, een overkapping kan dan uitkomst bieden. Ook s’avonds kan hier heerlijk een hapje gegeten worden. Voor elk seizoen, elk dagdeel en elke weersomstandigheid is inmiddels wel een manier gevonden om toch te kunnen genieten van de tuin. Tuinverlichting kan functioneel zijn maar brengt ook veel sfeer in de tuin.
Is het een dag wat minder weer, terrasverwarming zorgt er voor dat men ook op de mindere dagen heerlijk onder de overkapping kan zitten.

Het voordeel van een overkapping is dus dat je er zowel in de warme als koude maanden van profiteert.

Veranda

Buiten eten

Op warme dagen is de tuin vaak een aangename plek om te eten. Het koken in de tuin is in opkomst. Wie steekt er niet graag de barbecue aan. Tegenwoordig zie ik ook steeds vaker buitenkeukens, waardoor je in staat bent om buiten serieuze maaltijden te bereiden. Genieten toch!?

Moestuin bbq

Heerlijk eigen gekweekte groente op de BBQ.

Tuintrend 3: Verkoeling

De aanhoudende warmte en flinke pieken in het kwik zorgen voor meer behoefte aan verkoeling.

Buitendouche

Een buitendouche is een heerlijk extraatje, zeker als je een zwembad in de tuin hebt. Je kunt zo eenvoudig en snel het chloorwater van je af spoelen. Daarnaast biedt een buitendouche ook verkoeling  als je juist geen ruimte hebben voor een zwembad. Zo kan iedereen ervan genieten.

Buitendouche-cortenstaal              Buitendouche

Plunge pool

Het is klein en ondiep, ontworpen om te relaxen in plaats van te zwemmen. Dus geen baantjes trekken, maar als u wilt ontspannen en afkoelen na een warme dag is dit type zwembad een goede oplossing. Een Plunge Pool kan door zijn formaat in bijna elke ruimte en tuin worden geplaatst.

 

Tuintrend 4: Intense kleuren

Kleurgebruik is een belangrijk onderdeel en zal dit ook altijd blijven. Hoe uitbundiger je omspringt met kleuren hoe eerder je erop bent uitgekeken. Aardse tinten vormden de afgelopen jaren de boventoon. Ik denk niet dat dit gaat veranderen. Een tuin wordt ontworpen voor jaren plezier.

Rustige aarde kleuren zoals grijs, licht antraciet, bruin etc. zijn tijdloze kleuren die nagenoeg tijdloos zijn. Met beplantingen maak je contrasten en kun je de kleuren volledig personaliseren.

Wil je meer verandering in je tuin, denk dan bijvoorbeeld aan het aanpassen van de tuinkussen, of kleur potten ect.

kleur in de tuin

 

Tuintrend 5: Kruiden, fruit of groente in de tuin

Heeft u kinderen of eet u zelf graag eigen gekweekte groenten en fruit dan zijn er vele mogelijkheden om dit te realiseren. Vergeet vooral de kruiden niet, deze hebben ook zo hun eigen sierwaarde.

Het oogsten van eigen kweek is leerzaam voor u en uw kinderen. Zo ontdekt u de verschillende fases van het groeiproces en heeft u uw eigen onbespoten oogst.

Kruidenborder

Over de schrijver
Anja
Door

Anja

op 01 Feb 2019

Mooi blog Diana, en leuk idee die buitendouche!

Diana Fleurbaaij-Mol
Door

Diana Fleurbaaij-Mol

op 04 Feb 2019

Dankjewel, een buitendouche kan op allerlei manieren worden gemaakt en neemt niet veel plaats in. Ideaal voor een warme zomer!

Vivianne
Door

Vivianne

op 01 Feb 2019

Leuk! Buiten eten heel herkenbaar, afgelopen zomer hebben wij bijna iedere dag in de tuin gegeten. Dat voelt gewoon echt als vakantie. Nu we een nieuwe tuin hebben, zal het komend jaar nog meer genieten worden.

Diana Fleurbaaij-Mol
Door

Diana Fleurbaaij-Mol

op 04 Feb 2019

Geniet van jullie tuin, dat buiten eten zal van de zomer vast wel weer lukken!

Danielle
Door

Danielle

op 04 Feb 2019

Leuke blog! Ik kan niet wachten tot ik ooit een keer een mooie, grote tuin heb ... tot die tijd moet ik het doen met een balkon ;-) Waar ik trouwens wel bakjes met kruiden op heb staan om te kweken!

Reactie plaatsen