Waarom een tuinarchitect?

Waarom een tuinarchitect?

Wat voegt een tuinarchitect toe? Waarom niet gewoon zelf een schets maken voor mijn tuin?  Dit zijn vragen die veel mensen hebben als ze hun tuin willen aanpakken.

Om optimaal van je buitenruimte te genieten, is een goed tuinontwerp belangrijk. Heel wat mensen doen dit zelf. Maar dat zorgt niet altijd voor het beste resultaat. Daarom is het een goed idee om een professionele tuinarchitect in te schakelen.

 

Verbinding van interieur, tuin en landschap

Ik vind dat een droomtuin pas echt goed tot zijn recht komt als er een verbinding is gelegd met de omgeving / het landschap en het interieur. Wanneer ik start met een tuinontwerp kijk ik naar het karakter van de omgeving. Dit karakter is door te trekken in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van planten en bomen die in deze omgeving zijn opgenomen of het opnemen van bepaalde zichtlijnen die voor het uitzicht zorgen. Een tuin- en landschapsarchitect is opgeleid om deze omgeving tot in detail te analyseren en hier gebruik van te kunnen maken.

Waar een tuinarchitect ook gebruik van maakt is het interieur. In de meeste gevallen is er of een bestaand interieur of een nauwkeurig plan van hoe het gaat worden. Dit interieur bestaat uit bepaalde elementen, kleuren en patronen. Allen vormen ze een inspiratie om de tuin in te richten. Het zijn namelijk keuzes die al zijn gemaakt en waar vaak een voorkeur uit blijkt. Hier kan een tuinarchitect op voortborduren.

Zo kan het patroon of het materiaalgebruik een belangrijke factor vormen bij het leggen van de verbinding tussen tuin en woning. Ook de verlichting wordt zo in de tuin geplaatst dat er vanuit de woning een optische verbinding ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan het uitlichten van bomen.

Bij nieuwbouw is het nog vaak zo dat de tuinarchitect pas later wordt aangehaakt en dat is jammer. Bij de eerste plannen zijn namelijk meerdere partijen betrokken. Juist op dat moment is de perfecte verbinding te realiseren tussen alle elementen. Iedereen spreekt dezelfde taal en niets staat er nog in de weg om het droomhuis, droominterieur en droomtuin in één verbinding en sfeer te ontwerpen. Een regelmatige bespreking zorgt ervoor dat het proces gestroomlijnd blijft.

 

Bewaken van wensen en budget

Ik zie maar al te vaak dat bij nieuwbouw de tuin een sluitpost is. Het lijkt voor de meeste mensen nog te ver vooruit gedacht.

Bij opdrachtgevers waarbij we vanaf het begin samen zijn opgetrokken zijn onze opdrachtgevers echter allemaal blij dat juist alles op elkaar is afgestemd en de tuin niet een sluitpost is geworden.

Een tuinarchitect is er voor de opdrachtgever, om in een bos van mogelijkheden, te helpen bij alle keuzes en daarnaast de budgetbewaking strak te leiden. Met bouwen of verbouwen is veel geld gemoeid en die investering moet zoveel mogelijk woongenot opleveren.

De investering in een goed tuinontwerp, beplantingsplan en juiste uitvoering helpen jou bij jarenlang onbezorgd tuingenot. Jij verdient de investering daarmee ruimschoots terug, en het allerbelangrijkste: je hebt een prachtige tuin die bij je past!

Waarom vroegtijdig kiezen voor een tuinarchitect?

– Verbinden van de architectuur van de woning met de tuin

– Verbinden van het interieur met de tuin

– Verbinden met het omringende landschap

– Afstemmen van alle kabels en leidingen van binnen naar buiten

– Bewaken van het budget en eventueel fasering van de uitvoering

– Kiezen van de juiste materialen voor een lange levensduur

 

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Over de schrijver
Anja Lefeber
Door

Anja Lefeber

op 10 Apr 2019

Hier had ik niet eerder bij stil gestaan, maar eigenlijk heel logisch. Het tuinontwerp begint inderdaad meestal pas als de rest al klaar is, hele goede tip om hier al veel vroeger mee te beginnen. Dank je Diana!

Laurens Walbeek
Door

Laurens Walbeek

op 05 Feb 2021

Goede tips hier :)

Reactie plaatsen